Спосіб знаходження усередненого спектра мови, що включає звукозапис мовного матеріалу дикторами у звукоізоляційній акустичній камері звукозаписувальним обладнанням з наступним мікшуванням звукозапису; встановлення частотного діапазону для подальшого аналізу частотної залежності спектрального амплітудного складу записаного мовного матеріалу, який відрізняється тим, що для знаходження усередненого спектра мови використовують прецизійну техніку: вимірювальний ненаправлений конденсаторний мікрофон, звукову карту, персональний комп’ютер (ПК) та здійснюють обробку записаного звукового сигналу на ПК в середовищах MatLab і ProTools.
Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що для звукозапису мовного матеріалу використовують мовний матеріал щонайменше трьох функціональних стилів мовлення, таких як художній, науковий, офісно-діловий тощо.
Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що для звукозапису мовного матеріалу використовують текст, що містить щонайменше 2500 символів без урахування пробілів.
Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що частотний діапазон для подальшого аналізу амплітудного складу мовного матеріалу встановлюють в межах від 100 Гц до 14-15 кГц.
Спосіб за пп. 1, 2, який відрізняється тим, що додаткову обробку мовного сигналу здійснюють у вигляді компресії та еквалізації.
Спосіб за пп. 2, 3, який відрізняється тим, що ідентифікацію мови визначають характерними областями спектра, які знаходять обробкою звукового сигналу масиву аудіокниг.

Comments are closed

Фільтр